❀◕ ‿ ◕❀ Selamat Datang Ke Nutrisi Sihat & Cantik ❤ Saya Catherine ❤ Shaklee Independent Distributor ID:944001 ❤ Jika anda inginkan konsultansi berkenaan masalah kesihatan anda, sila hubungi saya ❤ Nak tanya apa2 pun boleh. Saya akan membantu anda sebaiknya ❀◕ ‿ ◕❀

Thursday, 19 June 2014

Tips Untuk Sistem Penghadaman Yang Baik


  • Makan dengan relaks dengan hidangan yang lengkap dan sihat. Ambil masa sewaktu makan dan kunyah makanan hingga ia benar-benar lumat dalam mulut. Jika anda terlalu sibuk atau tidak sempat untuk makan, ambil makanan yang ringkas seperti jus segar, buah-buahan, yogurt, sedikit biji bunga matahari atau ‘protein bar’.
  • Lakukan senaman yang sesuai dan teratur. Aktiviti berjalan dan yoga adalah bentuk senaman yang paling sesuai untuk membantu sistem penghadaman. Jika anda ingin melakukan senaman mengangkat beban, tunggu sekurang-kurangnya dua jam selepas makan.
  • Minum air kosong secukupnya iaitu enam hingga lapan gelas sehari. Kurangkan pengambilan makanan jika anda sedang berdiet dan banyakkan minum air kosong. Kurangkan mengambil minuman berais atau sejuk.
  • Dapatkan makanan berserat secukupnya dalam menu diet anda sama ada sayur-sayuran dan buah-buahan atau bijiran penuh. 
  • Jauhkan makanan yang boleh menyebabkan alergi dalam diet anda. Kenal pasti makanan yang manakah menyebabkan alergi. Lakukan ujian darah untuk mengenal pasti sensitiviti anda terhadap makanan tertentu.
  • Makan makanan organik di mana sahaja jika berkesempatan. Bagi anda yang mengalami masalah penghadaman haruslah mengelakkan makanan yag mengandungi bahan perisa tambahan bagi mengelakkan pengumpulan toksin dalam badan.
  • Jika anda mengalami masalah yang kronik, gantikan makanan hidangan anda dengan enzim penghadaman atau asid hidroklorik, atau kedua-duanya sekali. Jika gagal, bertemulah dengan pakar.
  • Peka terhadap diri sendiri bagi mengetahui masalah penghadaman. Contohnya, mengetahui punca sembelit dan cirit birit yang berkaitan dengan masalah penghadaman. Pilih makanan herba dan nutrien yang menyihatkan bagi mengatasi gejala-gejala ini.
  • Masalah penghadaman, senak perut dan perut buncit selepas makan yang kadangkala berlaku boleh di rawat. Tetapi, jika anda sedang mengalami simpton ganguan penghadaman, lakukan pemeriksaan kerana dikhuatiri terdapatnya alergi makanan dan tinggi atau rendahnya asid perut.
  • Perbaiki dan atasi gangguan penghadaman dengan memilih pemakanan seimbang contohnya ‘glutamine’ dan lain-lain vitamin serta mineral. Ambil makanan yang sesuai dengan anda dan kunyah dengan sebaiknya agar tidak berlaku gangguan penghadaman.
 * Sumber dari Majalah Rapi

 Klik sini untuk ketahui tanda-tanda sistem penghadaman terganggu..

Di Shaklee, Digestive Health Set telah dirumus khas untuk membantu meningkatkan kesihatan sistem penghadaman bagi menjamin kesihatan yang berpanjangan.
 
* DISCLAIMER: Segala perkongsian mengenai produk dan testimoni bukanlah bertujuan untuk merawat, menyembuhkan dan menganalisa sebarang masalah kesihatan anda. Sila rujuk kepada doktor anda terlebih dahulu untuk penyakit-penyakit kritikal yang memerlukan rawatan rapi.

NEVER TRY, NEVER KNOW..

***********************************************

Hubungi saya untuk pertanyaan lebih lanjut:

Catherine | ID: 944001 | SMS/WhatsApp : 016-8425632
PM :
www.facebook.com/messages/NutrisiSihatCantik 

Email: mynutrisisihatcantik@gmail.com 
FB Page: Nutrisi Sihat & Cantik 

OR 

Add friend di FB saya: Kate-Ryn Siena Peter Ginting

" Ingin menjana pendapatan 3-4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi saya. Hanya buat bisnes secara online, anda mampu menjana pendapatan lumayan! Wakil pengedar seluruh malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke Exclusive Billionaire Group di Facebook "

No comments:

Post a Comment