❀◕ ‿ ◕❀ Selamat Datang Ke Nutrisi Sihat & Cantik ❤ Saya Catherine ❤ Shaklee Independent Distributor ID:944001 ❤ Jika anda inginkan konsultansi berkenaan masalah kesihatan anda, sila hubungi saya ❤ Nak tanya apa2 pun boleh. Saya akan membantu anda sebaiknya ❀◕ ‿ ◕❀

Friday, 30 May 2014

Punca Sebenar Rambut Jadi Botak!!!

Hari ni, saya nak share info sikit pasal kebotakan rambut.

So, apa punca kebotakan rambut?

Pasti anda akan jawab sebab keguguran rambut kan? Sebenarnya punca utama kebotakan rambut ialah HAIR MINIATURIZATION atau pengecilan rambut.


Pengecilan rambut: Fenomena bila helaian rambut jadi semakin nipis, pendek, rapuh dan lemah semasa dalam fasa pertumbuhannya. Ada juga kes dimana fenomena ini menyebabkan rambut langsung tidak mahu tumbuh. Jadi tak hairanlah HAIR MINIATURIZATION ini sebab utama kepada kebotakan.

5 Punca Utama Pengecilan Rambut

Tak sangka kan rupa-rupanya kebotakan ni disebabkan rambut yang tumbuh makin kecil, nipis, pendek dan rapuh!

Kenapa folikel kita tidak mau tumbuhkan rambut yang sihat, tebal, berkilat dan cantik? 

OK, ada 5 faktor utama fenomena pengecilan rambut terjadi. 

Mari teruskan bacaan.. Sangat bermanfaat!

1. Genetik 
Pengecilan rambut disebabkan androgenetic alocepia iaitu kebotakan rambut yang berpunca dari genetik. Pengecilan rambut mula terjadi apabila rambut mula berkurang di bahagian depan kepala dan membentuk M.  

2. Hormon DHT 
Paras hormon DHT yang terdapat pada kulit kepala bagi setiap individu adalah berbeza-beza. Paras DHT yang terlalu tinggi memberi kesan negatif pada rambut dengan mengecutkan folikel rambut atau terus memusnahkan folikel rambut! 

3. Telogen Effluvium
Fenomena telogen effluvium adalah rambut pramatang memasuki fasa berehat atau fasa telogen. Oleh itu, kawasan yang terlibat akan kelihatan kekurangan rambut. Jika ada yang tumbuh pun, rambut itu nipis dan halus. Antara punca seseorang tu alami masalah ini adalah tekanan, trauma fizikal, ubatan atau kekurangan nutrisi.

4. Kekurangan nutrisi 
Rambut memerlukan nutrisi yang cukup seperti vitamin, mineral, protein dan lain-lain untuk tumbuh dengan sihat. Kekurangan nutrisi menyebabkan pengecilan rambut dan yang lebih teruk ia akan memberi kesan negatif pada badan juga.


5. Umur
Terdapat beberapa teori tentang faktor umur ini dan yang paling famous adalah teori 'Wear & Tear'. Berdasarkan teori ini, setiap sel mempunyai satu jangka hayat untuk berfungsi dengan sempurna. Apabila sampai satu tahap, sel akan 'shut-down'. Folikel rambut tidak mampu lagi untuk kekalkan pertumbuhan rambut yang baik dan akhirnya menyebabkan pengecilan rambut, rambut nipis dan kebotakan.


Apa yang patut anda lakukan sekarang? Senang ja.. Dapatkan rawatan rambut secepat mungkin.

Dapatkan Set Rambut Gugur SEGERA!! 

Semoga bermanfaat!


* DISCLAIMER: Segala perkongsian mengenai produk dan testimoni bukanlah bertujuan untuk merawat, menyembuhkan dan menganalisa sebarang masalah kesihatan anda. Sila rujuk kepada doktor anda terlebih dahulu untuk penyakit-penyakit kritikal yang memerlukan rawatan rapi.

NEVER TRY, NEVER KNOW..

***********************************************

Hubungi saya untuk pertanyaan lebih lanjut:

Catherine | ID: 944001 | SMS/WhatsApp : 016-8425632
PM : www.facebook.com/messages/NutrisiSihatCantik 
Email: mynutrisisihatcantik@gmail.com 
FB Page: Nutrisi Sihat & Cantik 

OR

Add friend di FB saya: Kate-Ryn Siena Peter Ginting

" Ingin menjana pendapatan 3-4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi saya. Hanya buat bisnes secara online, anda mampu menjana pendapatan lumayan! Wakil pengedar seluruh malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke Exclusive Billionaire Group di Facebook "

No comments:

Post a Comment