MAKANAN SEIMBANG SANGAT PENTING UNTUK PERTUMBUHAN JANIN DI DALAM KANDUNGAN.
☞ Zat Makanan
☞ Makanan Tambahan Yang Perlu☞ Zat Makanan
- Apabila wanita muda hamil, pertambahan berat badan adalah dalam lingkungan 10-15 kilogram.
- Pada minggu ke-20, berat badan naik sebanyak lebih kurang 3 - 5 kilogram, dan pada minggu ke-20 terakhir, berat akan naik sebanyak 9 - 11 kilogram.
- Namun begitu, sesetengah wanita mengalami berat badan yang kurang dan sesetengahnya terlebih (berat badan berlebihan).
- Ikutilah pandangan doktor anda.
1. Protein
- Cth; Daging, susu, keju, ikan, telur, biji-bijian, tauhu atau tempe.
- Tambahan protein penting untuk pembentukan otot, kulit, rambut dan kuku.
2. Kalsium
- Cth; Susu, biji-bijian, kacang dan sayuran.
- Kalsium diperlukan untuk membentuk tulang dan gigi. Jika janin tidak mendapat kalsium yang mencukupi, dia akan memperolehinya daripada tulang si ibu.
- Ini boleh menyebabkan ibu kekurangan kalsium. Gejala bakal timbul; gigi rosak dan hilang, sakit tulang belakang.
- Susu mempunyai protein, lemak, kalsium, fosfat, zat besi, sodium, potassium serta vitamin C.
- Oleh itu, untuk mendapat nilai terbaik daripada susu, PILIHLAH susu segar atau susu tepung yang tidak berkrim.
* Susu pekat TIDAK SESUAI kerana proteinnya sedikit sahaja.
3. Kalori
- Cth; Nasi, mee, roti
- A piece of advice : Di akhir peringkat kehamilan, makanan yang kaya dengan kanji seperti nasi, tidak perlu terlalu banyak kerana nilai zatnya rendah.
- Lebihkan makanan banyak protein, vitamin dan mineral.
4. Vitamin
- Vitamin diperlukan untuk melancarkan perjalanan darah dalam tubuh si ibu.
- Vitamin A : kuning telur, susu, hati, sayuran, buah-buahan berwarna hijau dan kuning kemerahan.
- Vitamin B Kompleks : Kekacang
- Vitamin C : sayur-sayuran dan buah-buahan.
No comments:
Post a Comment